Начало Статии Сила Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

30.04.2016 / Автор: Радина Симеонова    Оцени
00000
Гласували:
Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой
Интернет

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой

 

BodyConstructor представя Втора част от поредицата „Сблъсъкът на силовите спортове”, в която отново ще разгледа някои от тях и ще ги съпостави един спрямо друг. В нея ще можете да откриете какви са основните цели и предимства на всеки един от тях, кои са някои от недостатъците им, какви са предразсъдъците на останалите силови спортове към един определен и до колко са оправдани те. Кои са главните аргументи за нехаресването на даден силов спорт и предпочитанията към друг? Защо иронията е толкова силна тук? Правилно ли е да бъдат съпоставяни и сравнявани и дали тренировките ни няма да бъдат далеч по-ефективни, ако погледнем настрани и си „откраднем” нещо от другите, което би проработило добре и при нас? Във Втора част от поредицата можете да разгледате сблъскa между Вдигането на тежести и Силовия трибой.


 

Разликите на пръв поглед

 

Още от пръв поглед най-очевидната разлика са състезателните дисциплини на двата спорта. Вдигането на тежести има изхвърляне и изтласкване (и двете движения изискват вдигането на тежест над главата), докато силовият трибой използва клека, изтласкването от лежанка и мъртвата тяга (при нито едно от движенията тежестта не е над главата). На пръв поглед дисциплините на двата спорта изглеждат много различни, но ако се замислим всъщност не е точно така. Просто защото в изпълнението им участва едни и същи мускулни групи.

 

 

Скорост на изпълнението

 

Лесно е да се забележи, че във вдигането на тежести движенията са изпълнявани бързо, докато в трибоя се изпълняват с доста по-бавно темпо. Това се дължи не толкова на по-простата техника в силовия трибой, както често се сочи, а на повечето време, с което разполагат, за да направят един опит успешен.


При изхвърлянето и изтласкването, ако траекторията и последователността на движението не е правилна, изпълнението просто няма как да бъде успешно. Предвид факта, че изпълнението продължава секунда и малко, просто няма достатъчно време да бъде коригиран лош старт и недобро начало позициониране.

 

При силовия трибой разполагате с малко повече време, което да ви даде възможност да коригирате евентуално неправилно движение. Разбира се, не винаги и не във всяко движение. Понякога просто тежестта е прекалено огромна, за да може да бъде коригирано изпълнението. При вдигането на тежести, дори на големи международни състезания, пропуснатите опити са доста чести.


В силовия трибой лостът не бива местен твърде далеч или твърде бързо. Обикновено тежестите са толкова огромни, че въпреки усилията на състезателя, скоростта на движение е доста ниска. Точно обратното – щангите пък са много експлозивен и бърз спорт.

 

Щангистите опитват да засилят лоста с максимална скорост в точния момент, което да им помогне не само да го отлепят от земята, но и да го изправят над главата си. Така, че противно на името на трибоя на английски – powerlifting вдигането на тежести всъщност е спортът, който произвежда повече мощност. Силовият трибой е повече тест на чистата сила.

 

вдигане на тежести

 

 

Използваните мускули и темпото на изпълнение

 

Вдигането на щанги изисква бърза работа на мускулните влакна. Мнозина недобре информирани биха заявили, че тогава по-бавното темпо в трибоя предполага и по-бавна работа на мускулните влакна, но това съвсем не би било вярно.


И петте изброени дисциплини се изпълняват с различна скорост. Лесно е да се забележи, че колкото повече тежест има на лоста, толкова по-бавно става изпълнението на опита. Така например максимално тежкият опит на даден трибоец бива изпълняван с двойно повече време, отколкото загрявката с наполовина тежест.

 

Въпреки, че вдигането при щангите се изпълнява с много по-бързо темпо от това на трибойците, при тях също важни принципът, че колкото по-голяма тежест има на лоста, толкова по-бавно ще я помръднете. 


Особеност, която всеки започващ с вдигането на тежести би забелязал, е че не трябва да се тревожите толкова за точките на захват, колкото един трибоец. Всъщност един опит в щангите се случва или не, благодарение на първата и последната част на движението – не на средната. Ако тежестта е наистина огромна – надхвърляща възможностите – тогава просто няма да бъде повдигната от земята. Ако обаче е постижима, отново съществува възможността да пропуснете опит.

 

Тази концепция е особено вярна за финалния етап на опит при щангистите – когато се изправят. Ако щангата поеме по неправилна траектория, опитът ще е неуспешен, дори тежестта да е много под възможностите на състезателя. Това би било изключително дразнещо за някой, който се е занимавал с бодибилдинг или силов трибой и е свикнал да завършва успешно всеки опит.Екстензиите и точният момент

 

Вдигането на тежести и силовият трибой всъщност не са толкова различни, колкото си мислим. Защото и двете изискват изправянето на цялото тяло или така наречената тройна екстензия.


Това важи дори и за лежанката, където се изправят раменете и лактите. За разлика от глезените при другите дисциплини, тук китките имат малко работа за вършене, но пък трябва да покажат чудесна изометрична сила по време на опита. Това е колкото общо, толкова и различно при двата спорта.

 

силов трибой клек

 

Една от най-големите разлики между щангите и трибоя е частта от изпълнението, в която е нужна най-много сила, за да бъде то успешно. Последното движение при изтласкването и изхвърлянето изисква скоростта,с която се движи щангата да е още по-голяма, отколкото в началото. Един трибоец не трябва да се тревожи толкова за точния момент, в който е необходима силата. Той или тя трябва да се безпокоят повече за контрола и за това да не изгубят баланса по време на финалната фаза на някой опит.


Казано по-просто – вдигането на тежести изисква финалната част от опита да се извърши колкото се може по-ударно и бързо, докато при трибоя от най-голямо значение е първоначалното движение, изискващо възможно най-голяма сила. Първоначалното движение не е най-изискващото сила за един щангист, както и финалната фаза на един опит не е за един трибоец.

 

Въпреки, че стартът на движението в трибоя е експлозивен, последващото движение се изпълнява с по-ниска скорост поради огромните тежести върху лоста. Казано с цифри – трите дисциплини в трибоя мъжете обикновено произвеждат около 12 вата/кг от теглото. При щангистите втората част на движението и при изхвърлянето, и при изтласкването произвежда 52 вата/кг от теглото на атлета, което е почти 4 пъти повече.


Тези факти обаче са прекалено лабораторни. За повечето силови атлети способността генерално да подобрят нивото си на сила и експлозивност е далеч по-важно за подобряване на изпълненията им, отколкото високите нива на сила и експлозивност в единично изпълнение.

 


Структура на тялото

 

Различни специфики и особености на силовия трибой и вдигането на тежести развиват различен тип структури на тялото. Обикновено трибойците са много мускулести и тежки с по-висок процент мазнини. В повечето случаи имат по-къс торс в сравнение с дължината на краката, което им позволява да вдигат по-големи тежести в клека и тягата.


Същевременно щангистите обикновено са по-малко масивни в сравнение с трибойците и в повечето случаи – по-изчистени. Успешните атлети във вдигането на тежести имат по-издължени торсове в сравнение с дължината на краката, а освен това са и доста гъвкави.

 

силов трибой клек

Екипировката

Вдигането на тежести
позволява малко по отношение на екипировката на състезателите. Щангистите имат право да носят подкрепящ кръста колан, наколенки и накитници в комплект с костюма и обувките – нищо допълнително не е позволено.


Силовият трибой от друга страна често използва специална подкрепяща екипировка, състояща се от костюми за клек, тяга и специални тениски за лежанка. Всеки един елемент от тази екипировка е специално създаден, за да подпомогне състезателите да вдигат още по-големи тежести. Някои федерации по силов трибой не позволяват използването на специалната екипировка.

 

 

Предимствата на трибоя (по-бавното силово трениране)

 

 

Огромните усилия и движенията на по-ниска скорост в силовия трибой са смятани за най-добрите възможни за развиване на мускулна сила. Освен това, друго предимство на силовото трениране на по-ниска скорост е това, че развива хипертрофия. Времето, прекарано под напрежение, е важен фактор при тренировките, целящи хипертрофия – и докато скоростта на повторенията се понижава, времето, при което мускулът е под напрежение, се покачва.


От друга страна движенията в щангите са много по-експлозивни и това ги прави не най-добрият вариант за хипертрофия. Като доказателство, извън научните твърдения, замислете се колко бодибилдъри познавате, които изпълняват изхвърляне или изтласкване в своите тренировъчни режими?

 

Трябва да се отбележи, че най-периодичните силови тренировъчни програми включват фаза за хипертрофия, обикновено рано през “off” сезона. Обикновено тази фаза има две цели. Първо – нарастване на мускулния размер може да доведе до нарастване в силата, тъй като по-големите мускули обикновено са по-силни. Второ – нараснала мускулна маса води до нарастване на теглото и в зависимост от атлета, би могло да бъде друго предимство за изпълненията.

 

 

щанги силов трибой

 

Предимствата на вдигането на тежести

 

 

Вдигането на тежести включва движения, изискващи както голяма сила, така и бърза скорост – подобни упражнения са считани за най-добрите възможни за развиване на сила, мощност и скорост.


Движенията при вдигането на щанги и всичките им свързани подобни упражнения, са много подходящи за развиване на експлозивна сила, като винаги целта е да се мръдне щангата възможно най-бързо. Тренировъчните програми на щангистите са полезни за усъвършенстване на скоростта. Това се дължи на комбинацията от силово упражнение и изискващото бързина усилия по време на изпълнението.

 

 

Предимства на комбинираните силови тренировки – с по-голяма и с по-ниска бързина

 Широко разпространено вярване е, че с подобряване на силата на ниска скорост, ще се подобрят и мощността и динамичността на едно изпълнение. Истината е, че за да подобрите максимално силата, трябва да подобрите както мощността, така и скоростта. Изследване доказва, че е далеч по-ефективно да комбинирате големи тежести с трениране с бързо темпо, отколкото да се фокусиране върху само едно от двете.

 


Безопасността


Поради сложността на техническата част в опитите във вдигането на тежести и присъщата им експлозивност, правилната техника е от критично значение. Особено важно е да се разбира правилно как се осъществява прогреса при специфичните движения, минимализирайки риска от контузии.


Много малко изследвания са правени за анализ на рисковете от контузии в щангите, поради факта, че тренировките обикновено са съвкупност от много различни упражнения. Въпреки това мнозина смятат, че движенията във вдигането на тежести са по-опасни за изпълнение от останалите, традиционни упражнения. Това обаче не е съвсем вярно. Ако движенията в щангите се изпълняват с правилната техника и екипировка, са дори по-безопасни от много други спортове и тренировки – като например футбол, баскетбол и гимнастика.

 


Обобщение

 • при изпълненията си щангистите произвеждат повече мощ и скорост от трибойците

 • за повечето силови атлети възможността да произведат високи нива на мощност и експлозивност е далеч по-важна от възможността на произведат единично изпълнение с висока мощност

 • тренировките на силовия трибой включват движения с големи усилия на ниска скорост – този тип трениране се смята за най-доброто възможно за развиване на мускулна сила

 • допълнителното предимство на силовата тренировка на по-бавни обороти е, че увеличава продължителността на времето, през което мускулът е под напрежение, а това е доста важно, когато хипертрофията е сред целите ви

 • тренировките в щангите включват движения, които наблягат едновременно на голямо усилие (клекналата позиция) и висока скорост (изправянето), които са смятани за най-доброто за развиване на сила, мощност и бързина

 • за максимално подобряване на мощността, препоръчително е да се тренира както с големи тежести, изискващи големи усилия, така и с упражнения, изискващи висока скорост

 

 

 

Причините, поради които щангистите не могат да приемат трибоя насериозно


вдигане на тежести

 • Използването на коланите

Използването на коланите подпомага трибойците в тежките опити. Щангистите обаче са на друго мнение. Щом може да се тренира с големи тежести без колан, то би следвало, че тренирането с колан ще намали някои от способностите ни. Повечето от състезателите по вдигане на тежести тренират и се явяват на шампионати без колани.

 • Употребата на специална екипировка

Не трябва ли трибоят да е спорт, съревноваващ силата на атлетите, а не колко добре всеки от тях използва еластичната енергия на костюм, който е толкова тесен, че понякога са нужни няколко човека, само за да могат да го облекат?

 • Използваната техника за клека

Стилът на клякане на трибойците се състои в това просто да се изправят, с колкото се може по-голяма тежест. Щангистите клякат, използвайки много повече гърба, което е много по-добре за цялостното атлетическо развитие, макар и възможността за огромни тежести да е ограничена. Когато щангист кляка с щанга, тежаща два пъти колкото личното му тегло, е доста впечатляващо, нали? Колко трибойци биха могли да направят това?

 • Фактът, че силовият трибой се нарича „powerlifting”

Вече споменахме, че всъщност във вдигането на тежести се произвежда доста повече мощност, поради скоростта на изпълнение и експлозивността

 • Фактът, че има специални федерации за „чисти” трибойци

Коментарите тук са излишни.

 

 

 

Причините, поради които трибойците не могат да приемат вдигането на тежести насериозно


лежанка силов трибой

 • Щангистите не са честни за употребата на забранени стимуланти

Вдигането на тежести е вероятно един от спортовете, в който се използват най-много забранени вещества и препарати. Малкото „чисти” щангисти са доста ощетени да се състезават срещу атлети от страни, които хвърлят огромни пари, за да покриват тестовете за стероиди. Трибойците са доста по-честни в това отношение, вземайки предвид и съществуването на федерации за „чисти” атлети.

 • Вдигането на тежести е популярно само заради Олимпиадите

Като олимпийски спорт, вдигането на тежести е популярно единствено в страни, където Олимпийските игри са силно промотирани, докато силовият трибой остава доста незабелязан и подценен

 • Щангистите прекратяват много по-рано кариерите си

Изглежда, че щангистите „прегарят” на доста ранна възраст. Да не би да почват да се състезават на 12?!

 • Дисциплините в щангите развиват една и съща част на тялото

И двете дисциплини във вдигането на тежести – изхвърляне и изтласкване, развиват една и съща част на тялото по сходен начин. Няма особена разлика между двете движения, докато мъртвата тяга и изтласкването от лежанка натоварват коренно различни части от тялото.

 • Щангистите нямат почти никакви мускули на гърдите си!

 

 • Хвърлянето на лоста на земята

Почти всички щангисти винаги хвърлят лоста от доста високо, което може да е опасно и дразнещо за околните, ако те не тренират същото.

 • Оправданието с техниката

Щангистите винаги заявяват, че трябва да работят върху техниката си, когато може би просто не са достатъчно силни!

 

 

Източници:
http://breakingmuscle.com/olympic-weightlifting/the-scientific-differences-between-weightlifting-and-powerlifting
https://www.t-nation.com/training/weightlifting-versus-powerlifting
http://www.elitefts.com/education/training/a-debate-between-powerlifting-and-olympic-lifting-as-the-main-athletic-training-method
http://www.livestrong.com/article/548062-difference-between-weightlifting-and-powerlifting
http://staff.washington.edu/griffin/ol_vs_pl.txt

 

 


 

Радина Симеонова

 

Радина СимеоноваВ BodyConstructor: Автор, Технически редактор

 

Професия: Журналист

Образование: Връзки с обществеността, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

 

Интереси: Фитнес, Силови спортове, Волейбол, Здравословно хранене, Алтернативна медицина, Литература

 

Радина Симеонова е завършила "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Климент Охридски". Била е стажант в "Дарик Радио", а в продължение на година и половина е репортер във вестник "7 Дни Спорт", където е отговорник за ресор "Волейбол". Занимавала се с различни видове спорт, но голямата ѝ страст е волейбола. Интересува се от здравословно хранене и начин на живот и прекарва част от времето си, занимавайки се с любителски фитнес и тренировки.

Убедена е, че спортът има огромна роля за изграждането на силни личности, постигащи мечтите и целите си чрез всеотдайност, постоянство и упоритост. Вярва, че личностното самоусъвършенстване е строго индивидуално и че
съществуват много и различни пътища към постигането му. Попада на сайта на BodyConstructor случайно и става част от екипа, споделяйки идеята и желанието за развието и популяризирането на фитнеса и силовите спортове.

 

Всички статии на Радина, можете да прочетете тук

 

 

 

 

 


Тагове: вдигане на тежести, щанги, силов трибой, силови спортове, цели, методики, разлики, предразсъдъци, специфики, тренировки, силови тренировки, мускули
Добави в Svejo

Сблъсъкът на силовите спортове (ЧАСТ 2) - Вдигане на тежести срещу Силов трибой
Прочети още ...

Митове в Силовия трибой (Част 1)

Митове в Силовия трибой (Част 1)

23.03.2012 г. / автор: Владимир Ризов
Силовият трибой навлиза в България началото на 90-те години като първите изявени състезатели са Евгени Попов и Ивелин Петров, като и двамата са бивши състезатели по вдигане на тежести с ...
Паднаха рекорди на Републиканското по вдигане от лег, 2-ри кръг от Републиканското първенство

Паднаха рекорди на Републиканското по вдигане от лег, 2-ри кръг от Републиканското първенство

02.06.2014 г. / автор: Любомир Христов
В последния ден на май месец се проведе Вторият кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой, което представлява само движението Вдигане от лег. Организатори на събитието бяха Българската Федерация по Силов ...
10 любопитни факта за Мистър Олимпия Фил Хийт

10 любопитни факта за Мистър Олимпия Фил Хийт

11.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
Много хора имат противоречиво мнение за Фил Хийт. Той е личост, която предизвиква смесени чувства, заради начина, по който се държи с феновете си в социалните мрежи. Има едно нещо ...
Основи на Натуралния Бодибилдинг (част 3) – Интензивност, Тренировъчен Обем и Адаптация

Основи на Натуралния Бодибилдинг (част 3) – Интензивност, Тренировъчен Обем и Адаптация

17.03.2012 г. / автор:
Една от най-обсъжданите и същевременно криворазбани спортни теми е тази за „претренирането”. Преди няколко години имаше едно ексклузивно интервю с легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев (по време ...