Начало Статии Добавки 3 начина, по които суроватъчният протеин помага в загубата на мазнини

3 начина, по които суроватъчният протеин помага в загубата на мазнини

23.11.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
3 начина, по които суроватъчният протеин помага в загубата на мазнини

Суроватъчният протеин е номер едно, когато говорим за изграждане на мускули, но знаехте ли, че помага и за отслабване? Той може да е от полза за това да преборите глада и да достигнете целите си!

 

Вероятно знаете, че суроватъчният протеин трябва да бъде вашият топ избор, когато сте в период на покачване на мускулна маса. Той обаче може да подейства доста добре също, когато се опитвате да стопите килограмите. Да, този бързо смилаем протеин всъщност може да нанесе мощен удар, потискащ апетита, противно на всеобщото мнение, че течностите (и по-специално суроватката) се усвояват бързо.

 

Суроватъчният протеин има положително действие спрямо глада, хормоните в червата и центъра за контрол на апетита в мозъка. Той стабилизира нивата на кръвна захар (което пък влияе позитивно на апетита). Доказано е, че е по-добър в потискането на апетита в краткосрочен план, дори отколкото казеин протеина.

 

Нека да разгледаме 3-те причини, заради които суроватъчният протеин е една подходяща алтернатива за загуба на мазнини:

 

 

1. Увеличава нивото на хормоните, които потискат апетита

 

Суроватъчният протеин се състои от няколко биоактивни съединения или малки молекули, които оказват мощен ефект върху тялото ни. Гликомакро протеинът е този, който играе важна роля в потискането на апетита. Той доказано води до увеличаване на секрецията на холецистокинин в червата, което пък е основно за изпращането на сигнали за ситост към мозъка. Това може да ви помогне да не прекалявате с количеството на приетата храна и да достигнете целите си да загубите мазнини. 

 

2. Съдържа съставки, които казват на мозъка, че в тялото ни има достатъчно „гориво“

 

Суроватъчният протеин съдържа повече левцин, отколкото всеки друг източник. Левцинът е важна аминокиселина с разклонена верига и има пряко въздействие върху апетита. Той също участва в процеса на изпращане на сигнали към мозъка, че сме заредени с енергия.

 

3. Суроватката вкарва кръвната захар в правия път

 

Гладът се получава в следствие на ниските нива на кръвната захар. След хранене нивата на кръвната захар се покачват драстично, особено ако в менюто ни са присъствали въглехидрати. Тогава нивата на инсулина също се повишават с цел да стабилизират нивата на кръвната захар до нормални граници. Резултатът след преминаването на този процес е рязко усещане на глад.

 

Суроватъчният протеин помага за ограничаването на тази реакция на организма, като поддържа стабилна глюкозата и ви кара да се чувствате сити часове след приема му. Той помага и за по-бавното освобождаването на 2 инкретина, които понижават кръвната захар – GLP (глюкагон подобен пептид 1) и GIP (глюкозозависим инсулиноподобен пептид).

 

 

Суроватъчният протеин ви помага да останете сити, дава ви енергия и не води до повишаване на кръвната захар, а точно обратното - задържа я в нормални граници.

 

Ако все пак не обичате да пиете протеин или пък борбата на глада с течности не ви допада, можете да си направите протеинови палачинки, протеинов омлет, да добавите протеин в овесените си ядки или да си направите домашни протеинови барове. Вариантите определено са много и са вкусни! Трябва ви само малко въображение!

 

Източник: www.bodybuilding.com 


  Лора Горовска

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение. 


 


Тагове: протеин, суроватка, суроватъчен, отслабване, мазнини, загуба, кръвна захар, хормони, апетит, глад, казеин протеин, действие, ефект
Добави в Svejo

3 начина, по които суроватъчният протеин помага в загубата на мазнини
Прочети още ...

Битката на Фет бърнърите (ЧАСТ 1)

Битката на Фет бърнърите (ЧАСТ 1)

11.02.2016 г. / автор: Кирил Танев
      Най-често задаваният ми въпрос относно продукти е „Кажи ми бърз и ефективен фет бърнер?”. Този въпрос е породен от две причини - първата е, че всеки иска да приеме „магическото ...
30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

25.11.2016 г. / автор: Тони Шивачев
В тази статия ще ви представя 30 лесни съвета, които да прилагате, когато сте в период на чистене на мазнини. Тези методи ще забързат метаболизма ви и ще ви помогнат ...
Как да избираме правилно хранителни добавки: Част 1 – Белтъчни Продукти /Протеини/

Как да избираме правилно хранителни добавки: Част 1 – Белтъчни Продукти /Протеини/

09.08.2012 г. / автор:
През последните години хранителните добавки добиха нарастваща популярност в България. Това стана благодарение на достъпните цени, високата конкуренция и нарастващото изобилие от продукти. Все повече трениращи използват така наречените суплементи ...
Могат ли протеиновите барове да ни помогнат да си набавим качествени белтъчини и енергия, докато сме в движение?

Могат ли протеиновите барове да ни помогнат да си набавим качествени белтъчини и енергия, докато сме в движение?

02.12.2014 г. / автор: Master Admin
Протеиновите барове набират все по-голяма популярност. Освен в обичайните места, по които сме свикнали да ги срещаме (фитнес зали и магазини за хранителни добавки), някои от тях вече се продават ...